Podporujeme český airsoftPodporujeme český airsoft
Airsoftové recenze na zbraně a příslušenstvíAirsoftové recenze na zbraně a příslušenství
Sledujte kalendář airsoftových akcí!Sledujte kalendář airsoftových akcí!

Airsoftový odstřelovač - FAQ

 21. 01. 2017      kategorie: Airsoft články      2 komentářů

Na základě stále častěji se vyskytujících dotazů ohledně odstřelovaček a jejich využití jsem se rozhodl zde sepsat mé rady a zkušenosti, které jsem za léta hraní, investování nemálo peněz a hodin zkoumání formou pokusů/omylů v oboru AS odstřelovače pochytil.

Nejčastější otázky:

1) Je nutný upgrade do odstřelovačky?

Dle mého názoru většinou není. U spousty odstřelovacích pušek je základ dostačující, nicméně u levnějších variant je upgrade pro plnění funkce odstřelovače nutností.

2) „Začínám s airsoftem, jakou sniperku si mám koupit"?

Pokud jste hráč, který začíná a nemá žádné střelecké zkušenosti, kupte raději AEG, jelikož být odstřelovačem v airsoftu je často náročné na znalosti a zkušenosti. Sniper potřebuje znát taktiky boje, výběr zbraně, funkčnost zbraně a mnoho dalších informací, které pochytíte většinou jen a pouze z praktické zkušenosti během hraní. Odstřelovač zažívá většinou krušnější začátky, což může mít u někoho za následek demotivaci a konec s hraním tohoto krásného sportu.

3) Jakou odstřelovačku si vybrat?

Možností je dnes opravdu mnoho. Spousta lidí si pušku vybírá jen podle vzhledu, což je obrovská chyba. Zbraň pro vás musí být primárně co nejvíce pohodlná a komfortní do ruky, proto doporučuji si zbraň pořádně osahat a zjistit si o ní co nejvíce informací včetně UPG dílů.

4) Proč nevybírat silné pružiny?

Za mě doporučuji používat maximálně m150, jelikož u odstřelovacích pušek se dá nahnat výkon u delších hlavní až 35m/s nad označením síly pružiny (m150=185m/s s 0.20g).

Je zde mnoho faktorů proč nepoužívat silnější pružinu:

  • Moc silná pružina zapříčiní to, že zbraň bude mít větší tendenci netěsnit
  • Moc silná pružina se v poloze vleže špatně natahuje, slabší jedinci jí někdy ani nenatáhnou (hlavně ale že jí tam má :))
  • Moc silná pružina způsobí při výstřelu vibraci celé zbraně, tedy i hlavně a může pak dojít k vychýlení střely.
  • Moc silná pružina způsobuje enormní hluk, který vás často prozradí.
  • Příliš vysoký výkon často zapříčiní rozkmitání střely, která se následně uhne. Běžně dostupné střelivo o váze 0.43 g je nejstabilnější pokud dosahuje rychlosti 121 m/s

5) Jakou pružinu tedy vybrat?

Já osobně používám M145 Element black series, na které dosahuji výkonů kolem 175m/s s 0.20g, nebo základní m100, která nemá sice dostřel (cca 70 metrů s 0.30g), za to ale disponuje vynikající přesností a zbraň není vůbec hlučná.
Vybírejte podle toho co je pro vás nejdůležitější resp. jaké máte priority.
Slabší pružiny (např. m125) se dají krásně utišit a jste tedy prakticky neidentifikovateln odkud střílíte. Samozřejmě ztrácíte na dostřelu, ale natahování je pohodlné ze všech pozic a nemusíte se tolik stydět, pokud jste nuceni střelit protivníka na hlavu.

U silnějších pružin je to přesně naopak. Dostřel je větší, natahování nepohodlné, zbraň dělá hluk a vy jste tak lehce identifikovatelní odkud střílíte.

Před majiteli nejsilnějších pružin jste v podstatě v suchu, jelikož oni sice střílí na vzdálenost až 95-100 metrů, ale popravdě kolikrát se sniperovi tato situace naskytne a ještě k tomu povede, že?

S mou nejoblíbenější pružinou m145 s výkonem 176 m/s a  střelivem 0.43g mám nejdelší registrovaný zásah změřený dálkoměrem 91,556 m.

6) Jak správně nastavit HOP UP?

Nikdy nenastavujte hop up podle optiky. Zkoušejte metodou pokus/omyl kdy je dráha letu kuličky nejlepší, kdy je ideální dostřel a kulička dělá nejmenší oblouk. Na daný bod pak nastavte optiku.

7) Jaké kuličky vybrat do sniperky?

Chce to zkoušet, já osobně mám rád Madbull bílé. Chce to prostě si od každého zkusit, kamarád vám určitě rád za pár korun prodá nějaký ten "testovací odsyp" a když ne, tak to není kamarád :)

Váhu kuliček vybírejte vždy tu nejtěžší, jaký vám výkon dovolí, jelikož obecně platí čím je kulička težší, tím je většinou stabilnější a pokud máte dostatečný výkon, těžší kulička doletí dál než lehčí, protože má větší energii.
Vemte si papírovou kouli a kámen o stejné velikosti resp. průměru. Čím dohodíte dál? Kamenem samozřejmě :)

8) Manuál nebo plyn?

To záleží čistě na člověku a jeho preferencích. Za mě manuál, jelikož střílí kdykoliv, má konstantní výkon a ke střelbě není v podstatě potřeba nic jiného než kuličky.
Plyn má zas výhodu v tom, že je snažší dosáhnout většího výkonu a prakticky nulové hlučnosti, jinak opravdovou výhodu nevidím v ničem jiném ( je to samozřejmě jen můj názor).

Snad vám tento příspěvek alespoň trochu pomohl. Jsou to všechno mé osobní rady na základě letitých zkušeností. Rozhodně netvrdím, že jsou všechna správná a neomylná, nicméně kdo ví a zná, ten s většinou výše uvedeného textu bude nejspíše souhlasit :) 

 autor: Matyáš

Komentáře

ChobotX

25. 01. 2017

*i :D

ChobotX

25. 01. 2017

Pěkný článek, jako airsoftový odstřelovač s něčím souhlasím více a s něčím méně... S tímto ovšem souhlasit nemohu... "Moc silná pružina způsobí při výstřelu vibraci celé zbraně, tedy i hlavně a může pak dojít k vychýlení střely." Ve chvíli kdy píst dojde na doraz a způsobí tedy vybraci komory a hlavně, je kulička už dávno z hlavně pryč (za předpokladu dobře sestavené zbraně). Vibrace tedy neovlivní trajektorii. Tím ovšem neříkám, že se přikláním používání silnějších pružin. Sám jsem z M190 přešel na M155 a nemohu si stěžovat.

Pro přidání komentáře musíte být přihlášený.